Festes

Divendres, 25 Març 2011 10:14

Sant Simó

joomplu:168

Sant Simó és el 28 d’octubre. Sí, el dia que va arribar el primer tren a Mataró, però a més, o sobretot, en clau mataronina s’ha de dir que és Sant Simó. Sent com és la festa marinera de referència a l’ermita del barri de l’Havana, just on mor la ciutat i comença l’important espai de les Cinc Sènies. Durant els dies del voltant del 28 se celebren en aquest espai concerts, recitals, actes festius, desfilades, cantades d’havaneres, Gegants, cercaviles, etcètera.

Per Sant Simó a més hi ha la tómbola, animació, gegants, màgia i pallassos, cercavila i les imperdonables eucaristies I sobretot la companyonia entranyable que caracteritza la festa marinera de Mataró. La dels escolars i gent de tota mena que visiten l’ermita, la de les parades i l’olor de castanyes, la de la gent que fa especial la festa del 28 d’octubre: molt més que la festa d’una altra ermita de la ciutat.

Però no hi hauria Sant Simó sense el Sabre, un tortell únic de Mataró en forma de l’espasa dels antics corsaris que es menja sens falta a les llars mataronines el dia de Sant Simó. El sabre es pot comprar a les pastisseries o fleques però el més tradicional és anar a l’esplanada de davant l’ermita a comprar el sabre.

Divendres, 25 Març 2011 10:12

Sant Joan

joomplu:77

La celebració del solstici d’estiu està molt arrelada a Mataró igual que a la resta de Països Catalans. És una celebració de doble caire, familiar i popular ja que si bé el sopar allargat amb coca, petards i cava de la nit de revetlla, el 23 de juny, cal destacar les revetlles populars i festives que s’organitzen, els darrers anys sobretot al Passeig Marítim on s’han arribat a aplegar més de 25.000 persones per celebrar vora el mar la nit més curta de l’any.

joomplu:74

Alhora, per Sant Joan, el Carrer que duu el nom de l’apòstol celebra unes festes amb vocació de ciutat que s’allarguen durant els dies anteriors i posteriors al 24 de juny. Òbviament és també la nit del 23 quan hi ha més activitat al Carrer amb un ritual que consisteix en la Baixada d’una Bruixes que acaben encenent una foguera monumental, de les poques que encara s’encenen a la ciutat.

joomplu:75

Divendres, 25 Març 2011 10:09

La Fira de Mataró

joomplu:165

La Fira és com a Mataró ens referim al dies al voltant del dilluns de Pentacosta, la segona Pasqua. A més de ser el segon festiu local habitual de la ciutat, per la Fira a Mataró es respira un ambient especial. Al voltant del Parc Nou s’instal·len durant una setmana llarga tot tipus d’atraccions d’oci per a tots els gustos, des de les parades d’ànecs pels més petits a les muntanyes russes més altes pels atrevits i fins i tot temeraris.

Si a l’espai firal del Parc Nou, el gran pulmó verd de la ciutat, hi ha el brogit de les atraccions, els mal anomenats ‘hippies’ fan la segona parada de l’any en un altre espai del mateix Parc Nou, amb l’oferta tradicional de petits regals i artesania.

Completa l’oferta de la Fira –una vegada extingida l’antiga Fira Comercial– l’oferta de restauració amb parades de menjar peix, carns a la brasa, bacallà, marisc, tot el que es vulgui al Parc Central i a l’empara d’un dels espais públics nobles de la ciutat. La cita amb el sopar a la Fira és quasi tant tradicional com el núvol de sucre, beure un “montroy” o el jugar als camells. Tradició per totes les edats.

Divendres, 25 Març 2011 10:07

Sant Jordi a Mataró

joomplu:162

El 23 d’abril fa bon dia. No sols perquè a mitjans d’abril la calor ja arribi, no, és una afirmació més relacionada amb la ‘bondat’ de l’altra diada catalana, el dia de la rosa i el llibre que se celebra a la ciutat igual que a la resta de Catalunya. De bon matí per tota la ciutat apareixen les primeres parades de roses, especialment a la Plaça de Santa Anna i La Riera on es concentren a més de les parades florals, les parades de llibres. És coneguda la tradició que els enamorats –i per extensió o defecte també els amics, familiars, coneguts o companys de feina– s’intercanviïn roses i llibres en un dia no festiu però que ho sembla.

joomplu:159

A la tarda tot s’accelera. A mesura que les roses baixen el seu preu La Riera canvia de públic i si al matí eren els escolars i la gent més gran qui aprofitaven l’ambient del dia, a la que la gent surt de la feina aprofita per passejar pel nucli de la ciutat on, a més, poden gaudir de la cercavila de gegants més important de l’any –i la primera recuperada durant la transició, amb presència de l’ampli nombre de gegants d’escoles, carrers i barris–, l’actuació castellera dels Capgrossos locals i, finalment, la Fogonada, un correfoc amb un caliu especial, més familiar que d’altres i que acaba amb un ball de música tradicional que completa un dels dies més especials del calendari.

joomplu:161

Divendres, 25 Març 2011 10:04

Setmana Santa a Mataró

joomplu:99

Mataró és territori de molta participació en els actes de Setmana Santa. Rica en història de processons i actes rituals, l’actual Setmana Santa mataronina beu de l’àmplia xarxa d’associacions, confraries i germandats que hi ha a la ciutat i que garanteixen un calendari ple d’actes. Tanmateix es coneix Mataró i la seva Setmana Santa per com ha sabut ajuntar en un mateix model festiu els divergents ritus processionals de les tradicions catalana i del sud d’Espanya.

joomplu:93

La Setmana Santa de Mataró té ple d’actes d’interès com ara les desfilades dels Armats de Mataró, l’escenificació de La Passió, el Via Crucis interparroquial o processons com la del Silenci o el Prendiment. És amb la Processó General de Divendres Sant, però, que la Setmana Santa mataronina treu al carrer totes les seves imatges i grups en una de les processons més massives que es fan actualment a Catalunya.

joomplu:95

Divendres, 25 Març 2011 10:01

Els 3 Tombs

joomplu:34

Al voltant de la festa de Sant Antoni Abat, més conegut com “Sant Antoni dels burros” Mataró celebra els tradicionals Tres Tombs amb benedicció dels cavalls, animals i mascotes inclosa. El recorregut dels Tres Tombs mataroní està consolidat i passa pels carrers del centre i fa la tradicional benedicció dels animals a la Parròquia de Sant Josep, situada al carrer homònim.

joomplu:33

Els Tres Tombs havien tingut en el passat i mantenen alguna reminiscència actual d’actes complementaris com és el d’anar a casa del banderer a primera hora del matí o que aquest ofereixi un aperitiu als membres que participaran de la desfilada. Històricament organitzats per les germandats de Sant Antoni, els Tres Tombs han patit una davallada els darrers decennis, fruit que cada vegada hi ha menys pagesos i gent amb cavalls o bestiar, però manté viva la flama i l’atractiu que omple els carrers del centre al pas dels animals.

joomplu:32

Divendres, 25 Març 2011 09:57

Carnestoltes a Mataró

joomplu:62

Sense ser un dels més populars de Catalunya, el Carnestoltes de Mataró és una cita amb força interès sobretot per la rica litúrgia pròpia del Carnaval mataroní, heretada de la recuperació de les festes després del franquisme i que s’ha mantingut en l’imaginari col·lectiu i, sempre que s’ha pogut, en el propi programa de festes. El Dijous Llarder es reparteixen truites tant als mercats del Centre com a la tarda pels carrers del Casc Antic i durant el divendres, el dissabte i el diumenge de Carnestoltes tenen lloc els actes més relacionats amb el Carnestoltes pròpiament dit, amb la important Rua del dissabte a la tarda que recorre la Riera amb gran participació de comparses i entitats. Balls populars i activitats infantils completen el nucli de la programació. Els darrers 10 anys, a més, han sorgit iniciatives fora del programa oficial, la més coneguda de totes és la dels Portafardells, que surten el divendres a la nit en un corre-bars massiu i el diumenge de Carnestoltes a la tarda on reciten ‘versots’ crítics des de l’anonimat.

joomplu:61

A més, el Carnestoltes de Mataró no es podria entendre si no fos a través de la figura d’en Pellofa, el rei de la festa i dels poca-soltes. Es tracta d’un personatge irreverent que critica el poder establert i regenta la ciutat durant els dies de festa. En alguna època s’ha completat la seva presència amb l’escenificació de la seva vida o la seva mort, just abans del Dimecres de Cendra.

joomplu:60

Precisament el Dimecres de Cendra i la representació de la mort del Carnestoltes és, probablement, el dia més significat de la festa mataronina. L’Enterrament de la Sardina, un espectacle popular amb tot un programa d’actes, des de la vetlla al cos del difunt a la lluita escènica entre les forces del Carnestoltes i la Quaresma, passant per la lectura del testament d’en Pellofa i fins l’aparició de la Vella Quaresma de les set potes, tantes com setmanes dura el temps tradicional d’abstinència en el calendari religiós.

Divendres, 25 Març 2011 09:50

Nadal i Reis

joomplu:53

Les festes de Nadal són “sagrades” –i mai millor dit– i a Mataró se celebren de portes endins a les llars en els dies més familiars al voltant del propi 25 de desembre i la festivitat de Sant Esteve i guanyen pes popular a mesura que s’acosta l’arribada de Ses Majestats els Tres Reis Mags d’Orient, el primer gran dia festiu de l’any mataroní i el més esperat pels més petites i petites. Els Reis arriben com marca el calendari la tarda-vespre del 5 de gener i es passegen per la ciutat en l’acte més massiu de l’any presidint una Cavalcada amb carrosses històriques que fa les delícies de la gent.

joomplu:54

També cal mencionar com actes de les Festes de Nadal que cap mataroní vol perdre’s la representació dels Pastorets de Mataró a la Sala Cabanyes. Es tracta de la mostra referencial a nivell català de la típica obra de teatre nadalenca i d’un gran esforç humà que durant un mes i mig mou 600 persones per representació.

joomplu:55

Completen el calendari nadalenc la pròpia fira de pessebres i ornaments de Nadal, la de regals més coneguda com els ‘hippies’, la primera banyada de l’any que el migdia del dia de Cap d’Any organitza el Centre Natació Mataró.

joomplu:56

Dimarts, 22 Març 2011 15:51

Festes de Mataró

Tot i que per l’obsessió d’alguns mataronins i mataronines a vegades no ho sembli, hi ha festes a la capital del Maresme més enllà de la Festa Major de Les Santes. La ciutat es vesteix de gala sencera en ocasions destacades del calendari i, a més, viu entre el període de Sant Jordi i fins la tardor una efervescència festiva en diferents barris i carrers que organitzen independentment actes, festes i serenates que fan que, especialment en l’època de bon temps, la ciutat tingui una agenda plena d’al·licients.